Vaihe 1:

Liikeidea

Liikeidea on oleellinen osa yrityksen perustamista. Jos et ole vielä aivan varma liikeideasi toteutettavuudesta ja haluat testata sitä, voit lähettää yritysneuvojillemme alustavan ideasi tutustuttavaksi.

Mistä lähteä liikkeelle?

Liikeidean pohdinta kannattaa aloittaa miettimällä seuraavia peruskysymyksiä: Mitä myyn? Kenelle myyn? Miten myyn? On hyvä myös määrittää se, mikä on tuotteen tai palvelun kysyntä, mikä on kilpailutilanne ja hintataso. Kannattaa kerätä kattavasti tietoa perustettavan yrityksen tulevasta markkinasta. Arvioi myös, miten paljon olet valmis myymään ja markkinoimaan yrityksesi tuotteita tai palveluita. Kerää taustatietoa kilpailijoista. Asetu myös asiakkaan asemaan ja mieti heidän tarpeitaan.

Tässä vaiheessa on myös hyvä pohtia sitä, mikä olisi järkevin yritystoiminnan muoto liikeidean toteutukselle. Toiminimi on usein hyvä valinta yksin yrittäjälle, joka myy asiakkaille omaa osaamistaan. Osakeyhtiö sopii esimerkiksi kasvuun ja työllistämiseen tähtääville yrityksille. Kevytyrittäjyys on puolestaan helpoin tapa aloittaa uusi ura yrittäjänä. Eri yritysmuotojen eroavaisuuksista ja eduista kannattaa jutella yritysneuvojan kanssa.

Selvitäthän, tarvitaanko toiminnan aloittamiseen jotain viranomaislupia. Jos et ole asiasta varma, voit käydä tarkistamassa asian Suomen Uusyrityskeskuksen sivuilta.

Yrityksen perustamisen luvat

Jos et ole vielä aivan varma liikeideasi toteutettavuudesta ja haluat testata sitä, voit lähettää yritysneuvojillemme alustavan ideasi tutustuttavaksi. He voivat antaa siitä alustavan arvionsa ja etenemisohjeet jatkon suunnittelua varten.