Näin perustat yrityksen
Yrityksen perustamisessa kannatta malttaa ottaa selvää monista tärkeistä asioista.
Tässä muutamia askeleita yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen.
Yrityksen perustamisessa kannatta malttaa ottaa selvää monista tärkeistä asioista.
Tässä muutamia askeleita yrittäjyyteen ja yrityksen perustamiseen.
Yritysmallin tai yhtiömuodon valinta on olennainen osa perustamisprosessia. Päätöksessä tulee ottaa huomioon useita eri asioita mm. juridiikkaan, verotukseen ja rahoitettavuuteen liittyen. Yritysneuvojamme kanssa kannattaa keskustella juuri sinulle sopivimman yritysmuodon valinnasta.
Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yritystoiminta. Tämä sopii omaa osaamistaan myyville yrittäjille. Huomioithan tässä, että on monenlaisia kevytyrittäjyysmuotoja.
Toiminimi sopii hyvin yrittäjille, jotka myyvät omaa osaamistaan ja yritystoiminta ei todennäköisesti kasva työllistämään useita henkilöitä.
Osakeyhtiö on toimiva yhtiömuoto silloin, kun perustajia on useita tai yrityksellä on työntekijöitä, yritys tähtää kasvuun, sillä on suuri rahoitustarve tai vastuut ja riskit ovat suuret.
Aloittaville yrittäjille on haettavissa erilaisia julkisia tukia. Tukimahdollisuuksiin ja -ehtoihin kannattaa tutustua jo ennen yrityksen perustamista, sillä voi vaikutusta yrityksen laskelmiin tai tuen saamiseen. Sillä on vaikutusta myös omaan talouteen. Tutustu myös eri rahoitusvaihtoehtoihin alkurahoitusta kartoittaessa.
Mikäli haet starttirahaa, älä vielä rekisteröi yritystäsi. Starttirahapäätös tarvitaan ennen sitä.
Tee yrityksen perustamisilmoitus YTJ-rekisteriin. Saat näin yrityksellesi oman Y-tunnuksen, jota tarvitaan useissa eri paikoissa asioitaessa. Samassa portaalissa pystyt rekisteröimään yrityksesi myös verottajan rekistereihin.
Yrityksesi rahaliikennettä varten tarvitset sille yritystilin. Samalla voi ottaa käyttöön muitakin pankkipalveluita.
Tärkein vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Tämä on yrittäjän voimassa oleva sosiaaliturva. Myös tapaturmavakuutusta kannattaa harkita, sillä yrittäjä on yrityksen tärkein työntekijä. Vakuutus tuo turvaa tapaturman tai sairastumisen keskeyttäessä yritystoiminnan. Suosittelemme harkitsemaan myös vastuu- ja oikeusturvavakuutuksia.
Taloudenhallinnan perustaitoja ovat esimerkiksi talouden ja myyntisaatavien seuranta, tehokas laskutus, kassavirtaennusteet sekä lakisääteisten kulujen seuranta ja ilmoitus. Markkinoilta löytyy hyviä talouden seurannan työkaluja, mutta usein helpointa ja varminta on etsiä yritykselle hyvä tilitoimisto, joka auttaa yrittäjää hoitamaan talousasiat ja viranomaisilmoitukset oikein ja ajoissa.
Oikeanlainen rahoitus tukee yrittämistä ja se on hyvä suunnitella yhdessä esimerkiksi oman tilitoimiston kanssa. Rahoituksen hinta pitää suhteuttaa siitä saatavaan hyötyyn. Esimerkiksi käyttöpääomalainan avulla voi pienentää kausivaihtelun tuomia riskejä tai lainalla voi rahoittaa uusia investointeja, sitten kun yritys on lähtenyt kunnolla käyntiin ja sillä on osoittaa säännöllisiä tuloja rahoittajalle.
Yrityksille on haettavissa myös erilaisia yritystukia, joihin vaikuttaa liiketoiminnan luonne, sijainti sekä investoinnin laatu.