Företagsaffärer

En företagsaffär är ingen snabb process. Det lönar sig alltså att reservera flera år för att förbereda sig på att sälja sitt företag.

Sälj ett företag

Det finns flera olika faktorer som gäller att sälja sitt företag: till exempel går man på pension, vill göra något annat i livet, vill starta ett nytt företag och sälja bort det gamla eller en konkurrent vill köpa affärsverksamheten. Det är bra att komma ihåg att ett välskött företag alltid har egendom med ett värde i pengar som kan säljas i en affärsverksamhetsaffär eller företagsaffär. Det är också viktigt att hålla sitt företag i skick för försäljning, men om du funderar på att sälja ditt företag ska du reservera minst 2–3 år för förberedningen. En företagsaffär är oftast ingen snabb process.

Hur förbereder jag mig på att sälja ett företag?

Det lönar sig att i god tid förbereda på att sälja sitt företag och att göra det med en erfaren expert. Det är viktigt att företagets ärenden för alla delar alltid skulle vara i skick för försäljning, att bokföringen är tydlig och att avtalen är i ordning och uppdaterade. Ett produktivt och välskött företag är alltid mer lockande för en köpare. För företagaren är det bra att komma ihåg att köparen inte är redo att betala för affektionsvärde. Sannolikheten för ett genomfört köp är högre då köparen har en tydlig bild av föremålet och också priset är välgrundat.

Att sälja ett företag kan vara den viktigaste affären i ett företagares liv. Därför lönar det sig att ta tid och använda samarbetspartner. Företagsrådgivarna vid FöretagsLojo hjälper dig att gestalta hurdana ärenden är beaktansvärda innan man börjar sälja sitt företag.

Bestämning av ett företags värde

För att bestämma ett värde på ett företag används i regel två olika sätt: ett företags avkastningsvärde och värdet på ett företags skuldfria egendom, det vill säga substansvärdet. Avkastningsvärdet baserar sig på hur mycket ett företag kommer att producera för en ny ägare. Framtiden bedöms utifrån resultaträkningen till exempel för 3–5 år. Med hjälp av detta kan ett företags värde bestämmas. För en köpare är det viktigt att avkastningsvärdet beräknas med framtida siffror, eftersom en köpare köper framtid.

Substansvärdet är ofta ett företags minimipris. Det enklaste sättet att beräkna det är att minska alla skulder från balansräkningens sista siffra. Resultatet är ett företags substansvärde. För att bestämma substansvärdet kan balansräkningen också granskas på ett annat sätt. Ett företags eget kapital med reserver borde vara ungefär detsamma som det precis nämnda subtraktionsresultatet. Kort sagt betyder substansvärdet alltså andelen egna, skuldfria tillgångar i företaget.

Priset beror på flera olika faktorer, såsom hur köpet genomförs, företagets avkastning, förmögenhet, framtidsutsikter, dåtida tillstånd, läge, ändringar som behövs, verksamhetsområde, finansieringsarrangemang och köpare. Det rätta priset är ett sådant som både parterna i köpet och finansiären är nöjda med.

Det lönar sig att bestämma ett företags värde endast hos en sådan expert som i praktiken gör företagsaffärer. Sådana experter har rätt slags expertis, kännedom och erfarenhet, varför de vet vad man kan få av ett företag vid ett köp eller vad som lönar sig att betala för ett företag. Bland experterna vid FöretagsLojo hittar du många lämpliga sakkunniga.